Ben je van plan jouw magazijn een opfrisbeurt te geven? Deze zo efficiënt mogelijk in te richten zodat je des te meer producten kan opslaan? Het efficiënt inrichten van jouw magazijn maakt het werken een stuk overzichtelijker en zorgt dus voor meer rust, daarnaast kan je meer goederen opslaan én zullen jouw orderpickers waarschijnlijk een stuk sneller kunnen werken. Klinkt goed toch? Maar waar moet je nou eigenlijk allemaal aan denken wanneer je je magazijn een stuk efficiënter in wilt gaan richten? Zijn er bijvoorbeeld algemene regels voor het aanschaffen en monteren van magazijnstellingen? We geven je graag informatie over de arbowetgeving van magazijnstellingen; lees met ons mee!
Wat zijn magazijnstellingen?
Een magazijnstelling, ook wel: stellingkast, of gewoon ‘stelling’ zijn kasten die je kan plaatsen in jouw opslag, magazijn, werkruimte of garage. Deze stellingen zijn doorgaans erg hoog en zo smal mogelijk; hierdoor nemen ze weinig grondoppervlak in en kan je dus erg efficiënt goederen opslaan. Er bestaan verschillende soorten stellingen, zoals een palletstelling, een bandenstelling, een grootvakstelling… Weet je niet zeker welke stellingen ideaal zouden zijn voor jouw magazijn? Vraag dan altijd advies bij een specialist!
Risico’s van het plaatsen van magazijnstellingen
Het plaatsen van magazijnstellingen gaat helaas niet zonder enige gevaren. De stellingen zijn hoog, groot, en er worden vaak grote, zware voorwerpen op opgeslagen. Het gebruik van stellingen kent dan ook enige risico’s; zo is het bijvoorbeeld een reële mogelijkheid dat er spullen van een stelling afvallen wanneer hier geen maatregelen voor worden genomen. Daarnaast kan een magazijnstelling in staat verminderen wanneer deze niet op de juiste manier onderhouden en gecontroleerd wordt. Hier geldt hetzelfde wanneer er bijvoorbeeld tegen een stelling aangereden wordt; de stelling verliest hierdoor een stuk kracht en is dus een gevaar voor werknemers en werkgever.
Maatregelen omtrent magazijnstellingen
Om zo min mogelijk ongelukken op de werkvloer te laten voorkomen, is er een arbowet omtrent het gebruik van magazijnstellingen in werk gegaan. Zo is het bijvoorbeeld verplicht om jouw magazijnstelling periodiek te laten keuren; net als de andere arbeidsmiddelen. In de keurplicht staat vermeld dat een stelling voor aanvang van gebruik gekeurd dient te worden, en vervolgens eenmaal per jaar een keuring nodig heeft.
Het keuren van de stellingen wordt gedaan volgens de norm NEN-EN 15635:2008; een Europese norm die richtlijnen omtrent operationele aspecten die spelen bij structurele veiligheid van opslagsystemen aangeeft. Deze norm geeft weer dat elk stalen opslagsysteem dat mechanisch beladen wordt gekeurd dient te worden. Deze keuring mag worden uitgevoerd door keurmeesters met een BMWT-certificering; dit mag zowel een externe keurmeester zijn als een interne gecertificeerde keurder.
De keuring die wordt uitgevoerd, bestaat normaal gesproken uit twee verschillende delen. Het eerste deel is een visuele inspectie, het tweede deel houdt een configuratie beoordeling in. Alle bevindingen van de keurmeester worden gerapporteerd in een keuringsformulier en uiteraard een gedetailleerd rapport. In dit rapport wordt ook een advies gevormd voor het aankomende jaar.