Magazijn inrichten tips: 10 tips voor de inrichting van jouw magazijn

Magazijn inrichten tips: 10 tips voor de inrichting van jouw magazijn

Een goed georganiseerd magazijn is iets waar vele werkgevers van dromen; het is essentieel voor een soepele logistieke operatie en daarnaast kan het ervoor zorgen dat het de productiviteit van de werknemers verhoogt. Daarnaast zorgt het er ook nog eens voor dat het simpelweg geen rommeltje wordt; en een opgeruimde werkplek is nou eenmaal een opgeruimd hoofd! 

Het lijkt dus makkelijk; op naar een goed georganiseerd magazijn. Maar hoe kan je het best een magazijn inrichten? We geven je graag tien tips om beetje bij beetje tot het perfecte magazijn te komen, dus lees snel met ons mee voor de beste magazijn inrichten tips. 

Magazijn inrichten tips 1: Gebruik magazijnstellingen

Investeer in kwalitatief uitstekende magazijnstellingen om jouw voorraad georganiseerd en gemakkelijk toegankelijk te houden. Daarnaast bespaar je met het installeren van magazijnstellingen uiteraard veel ruimte, die je kan gebruiken voor het stallen van extra producten! Kies bijvoorbeeld voor palletstellingen, legbordstellingen of draagarmstellingen! 

Magazijn inrichten tips 2: Installeer een entresolvloer 

Heb je niet genoeg ruimte op de begane grond, en zou je wensen dat er een tweede verdieping in jouw werkplaats is? Niet getreurd; dat is natuurlijk mogelijk! Vergroot jouw magazijnruimte gemakkelijk door een entresolvloer aan te schaffen, wat eigenlijk inhoudt dat je een tussenverdieping tussen de vloer en het plafond bouwt! 

Magazijn inrichten tips 3: Gebruik voorraadbakken

Organiseer kleine onderdelen en producten met voorraadbakken; zo heb je geen last meer van rondslingerende prullaria, en houd je het magazijn lekker overzichtelijk! 

Magazijn inrichten tips 4: Schaf tweedehands producten aan 

Om jouw magazijn zo goedkoop mogelijk maar overzichtelijk mogelijk in te richten, kan je ervoor kiezen om tweedehands magazijnstellingen aan te schaffen! Scheelt ontzettend onderaan de streep! 

Magazijn inrichten tips 5: ABC loop route

Categoriseer jouw voorraad op basis van klantvragen en baseer hier een ABC loop route op. Hiermee plaats je de producten die het vaakst verkocht worden het dichtst bij de plek waar de bestellingen worden gedaan; scheelt tijd voor jouw werknemers!

Magazijn inrichten tips 6: Gebruik FIFO 

FIFO staat voor First-In-First-Out; zorg ervoor dat jouw voorraad is gestalt volgens het FIFO-principe om producten die als eerste binnenkomen, als eerste te laten vertrekken. Dit helpt verspilling te verminderen en de houdbaarheid van de producten te waarborgen.

Magazijn inrichten tips 7: Maak gebruik van barcodes en labels 

Label jouw magazijnstellingen en voorraadbakken duidelijk met barcodes. Dit vereenvoudigt het voorraadbeheer en verminderd fouten tijdens het verzamelen van orders.

Magazijn inrichten tips 8: Looproutes zijn key

Analyseer de looproutes van jouw werknemers en bekijk of deze op de meest efficiënte manier worden belopen. Herstructureer de indeling eventueel om onnodige afstanden te minimaliseren en efficiëntie te verhogen! 

Magazijn inrichten tips 9: Magazijnbeheer Software 

Overweeg het implementeren van een software voor magazijnbeheer; hierin kan je voorraadniveaus bijhouden, bestellingen beheren en inzicht krijgen in de prestaties van jouw magazijn en de werknemers! 

Magazijn inrichten tips 10: Maak gebruik van seizoensopslag

Wanneer mogelijk; maak gebruik van seizoensopslag. Als jouw bedrijf seizoensgebonden producten heeft, overweeg dan het gebruik van dynamische opslag waarbij seizoensgebonden items naar de voorste rijen worden verplaatst voor snelle toegang!