Is het keuren van magazijnstellingen verplicht?

Is het keuren van magazijnstellingen verplicht?

In de ARBOwet staat opgenomen dat je als werkgever zorg dient te dragen voor het creëren van een veilige werkomgeving voor werknemers. Logisch; je wil natuurlijk niet dat er kans bestaat op ongelukken of andere ongewenste gebeurtenissen. Natuurlijk dien je deze regels ook in acht te houden wanneer je een magazijn-, garage- of werkplaatshouder bent. Sla jij bijvoorbeeld jouw producten op in magazijnstellingen? Zorg en dan bijvoorbeeld voor dat deze veilig zijn ingedeeld en dat er geen producten van af kunnen vallen. Ook doe je er goed aan om je magazijnstellingen eens in het jaar te laten controleren. Het keuren van magazijnstellingen is verplicht en dient jaarlijks uitgevoerd te worden door een gecertificeerd keurmeester. Wil je hier graag meer over weten? Lees snel met ons mee! 

Waarom is keuren magazijnstellingen verplicht? 

Om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk ongelukken gebeuren in een magazijn of werkplaats, is er een ARBOwet omtrent het gebruik van magazijnstellingen in gebruik genomen. Daar staat bijvoorbeeld bij vermeld dat keuren magazijnstellingen verplicht zijn op een bepaalde frequentie; je dient dit eenmaal per jaar te laten doen. Dit komt doordat het gebruik van magazijnstellingen op veel plaatsen risico’s met zich mee kan brengen. Stellingen zijn hoog en groot. Daarnaast worden er vaak zwarte en grote voorwerpen bewaard. Het is bijvoorbeeld een mogelijkheid dat er spullen van een stelling afvallen; daar dient op te worden gecheckt. Ook kan het zijn dat een magazijnstelling in staat verminderd en kwalitatief niet meer zo sterk is. Dit kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden doordat er tegen de magazijnstelling aangereden wordt met een heftruck. Keuren magazijnstellingen is verplicht gesteld zodat de staat van een magazijnstelling jaarlijks wordt gecontroleerd.

Keuren magazijnstellingen verplicht, maar hoe werkt dat dan?

Eens per jaar dient er een keurmeester langs te komen om de staat van de magazijnstellingen te keuren. Deze keurmeester mag zowel intern, als extern zijn, zolang hij of zij maar een certificaat heeft voor keuren magazijnstellingen verplicht. Dit is een BMWT-certificering voor keuren magazijnstellingen verplicht. Wanneer het keuren magazijnstellingen verplicht wordt uitgevoerd, wordt dit volgens de norm NEN-EN 15635:2008 gedaan. Deze norm is een Europese norm die richtlijnen omtrent operationele aspecten bij structurele veiligheid van opslagsystemen aangeeft. In deze norm staat beschreven dat elk stalen opslagsysteem dat mechanisch beladen wordt valt onder ‘keuren magazijnstellingen verplicht’. 

Wat gebeurt er na het keuren magazijnstellingen verplicht?

Nadat de magazijnstellingen verplicht zijn gekeurd, zal de keurmeester een rapport opmaken. Hierin zal hij beide delen van de keuring (visuele inspectie en configuratiebeoordeling) vastleggen. Bij het rapport voor keuren magazijnstellingen verplicht krijg je een keuringsformulier en een gedetailleerd rapport. In het rapport staat ook een advies voor volgend jaar aangegeven.