Een must; jouw stellingen voorzien van verplichte belastingborden!

Een must; jouw stellingen voorzien van verplichte belastingborden!

Natuurlijk staat het veilig houden van de werkomgeving van jouw medewerkers het hoogst op jouw ‘werkgevers-lijstje’, je wilt natuurlijk niet dat er eventuele ongelukken zouden gebeuren. Vooral in magazijnen, opslag, werkplaatsen en garages is het van het grootste belang dat er wordt stilgestaan bij de veiligheid van werknemers; vaak worden op deze plekken met zware producten gewerkt. Zo staan er op deze locaties vaak magazijnstellingen waarin de zwaarste en grootste producten worden opgeslagen, of staat zo’n magazijnstelling soms juist bomvol gepropt met scherpe of breekbare producten. 

Wie een magazijn met stellingen beheert heeft de schone taak om ervoor te zorgen dat deze altijd veilig is. Zo beschrijven de Europese Norm NEN-EN 15635 en de ARBO-wet dat magazijnstellingen periodiek gekeurd dienen te worden en dat bijvoorbeeld jouw palletstelling voorzien moet zijn van een belastingbord palletstelling. Een belastingbord palletstelling kan gevaarlijke situaties voorkomen en is dus van groot belang. We geven je graag meer info over een belastingbord palletstelling.

Wat is een belastingbord palletstelling?

Wanneer je ervoor kiest om jouw magazijn te voorzien van palletstellingen, dan is het goed om verschillende regels in acht te nemen. Zo wordt bijvoorbeeld geschreven dat er een belastingbord palletstelling aan een palletstelling dient te hangen. Een belastingbord palletstelling geeft aan hoeveel gewicht er geladen mag worden op jouw palletstelling. Deze informatie is bijvoorbeeld handig voor een heftruckchauffeur, die een pallet dient te plaatsen in een stelling. Door een belastingbord palletstelling kan hij of zij direct zien of het gewicht op zijn of haar pallet niet te zwaar zou zijn voor de palletstelling. Daarnaast kan hij of zij bepalen wat de beste manier is om het gewicht te verdelen wanneer de producten op de palletstelling gelegd worden. 

Welke informatie staat op een belastingbord palletstelling?

Naast de informatie omtrent de maximale belasting capaciteit van de vakken in de palletstelling welke je op een belastingbord palletstelling terugvindt, kan je op zo'n belastingbord palletstelling ook nog andere informatie terugvinden. Zo staat op een belastingbord palletstelling vermeld hoe groot de vakken van de stelling zijn (lengte, hoogte en diepte). Ook vind je op een belastingbord palletstelling de veldlast terug, wat de maximale belasting is die alle vakken boven elkaar mogen dragen. De veldlast is goed om rekening mee te houden; het komt vaak voor dat de vakken meer dragen dan de totale veldlast is, wat dus niet mag voorkomen!

Waar wordt een belastingbord palletstelling geplaatst?

Meestal wordt ervoor gekozen om een belastingbord palletstelling te plaatsen op een staander. Dit is het meest overzichtelijkst; zo ziet een ieder direct waar hij of zij aan toe is wanneer hij of zij met de palletstelling bezig is. Het belastingbord palletstelling kan bijvoorbeeld met schroeven worden gemonteerd. Het is aan te raden het bord zodanig stevig op te hangen dat er minimaal één stuk gereedschap nodig is om deze weer te demonteren wanneer nodig. Zo weet je tenminste zeker dat het belastingbord palletstelling niet zomaar los kan raken!