Een goed magazijn begint bij veiligheid

Een goed magazijn begint bij veiligheid

In de wereld van logistiek, magazijnen en opslagen is een efficiënt magazijn van onschatbare waarde. Het kan bijna worden vergeleken met het zijn van het kloppende hart van een bedrijf; waar goederen worden ontvangen, opgeslagen en verzonden. Maar in de zoektocht naar efficiëntie en productiviteit, is het natuurlijk van uitermate belang dat er wordt stilgestaan bij de factor ‘magazijn veiligheid’. Een goed magazijn begint nou eenmaal bij magazijn veiligheid, maar hoe kan je dit nou het beste in kaart brengen en waarborgen? Lees snel met ons mee, we geven je graag een aantal tips over magazijn veiligheid! 

Magazijn veiligheid als prioriteit

Magazijn veiligheid dient eigenlijk altijd bovenaan de prioriteitenlijst te staan in een magazijnomgeving. De redenen hiervoor zijn natuurlijk eindeloos; te beginnen bij de werknemers die elke dag weer voor een zware taak staan om het magazijn zo soepel mogelijk te bedienen. Je wilt natuurlijk voorkomen dat er met een van jouw werknemers een ongeluk gebeurt en iemand schade oploopt; magazijn veiligheid voorop dus! 

Bewustzijn en training voor magazijn veiligheid

Het aansporen op en creëren van een cultuur van magazijn veiligheid begint met bewustzijn en opleiding. Werknemers moeten zich bewust zijn van de potentiële gevaren die ze kunnen tegenkomen op de werkvloer, en daarbij is het belangrijk dat diezelfde werknemers weten en begrijpen hoe ze zichzelf en anderen kunnen beschermen of veilig kunnen stellen wanneer er een situatie voorkomt waarin dat nodig zou zijn. Hierbij is het geven van trainen op het gebied van magazijnveiligheid heel belangrijk; het is natuurlijk niet de bedoeling dat jouw werknemers het een keer horen en daarna volledig vergeten! 

Correct gebruik van apparatuur

Nog een belangrijk aspect van magazijn veiligheid is het correcte gebruik van de apparaten die in het magazijn staan. Hierbij kan je denken aan palletwagens, heftrucks of andere machines. Het is van groot belang dat jouw werknemers precies weten hoe ze met deze apparaten moeten omgaan en hoe deze te besturen zijn. Machines en apparaten zoals heftrucks kunnen namelijk vrij gevaarlijk uit de hoek komen wanneer je niet weet hoe je er mee om moet gaan. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat er regelmatig inspecties en keuringen plaatsvinden op het gebied van apparaten en machines; hierbij wordt er gekeken of al het materiaal in de juiste staat verkeert en veilig kan worden gebruikt. 

Veiligheidsmaterialen voor magazijn veiligheid

Moderne technologie kan een grote rol spelen in het handhaven van veiligheid binnen jouw magazijn. Hierbij kan je denken aan automatische noodstoppen, waarschuwingssignalen en camera’s die toezicht kunnen houden. Al deze technologische ontwikkelingen kunnen bijdragen aan het minimaliseren van risico’s en dus bijdragen aan de magazijn veiligheid; een must dus!