In magazijnen worden dagelijks grote hoeveelheden producten vervoerd, verplaatst en gebruikt. Om deze producten te opslaan of weer van een stelling af te nemen, worden vaak voertuigen en machines gebruikt, zoals heftrucks of palletwagens. Helaas komt het nog te vaak voor dat voertuigen deze stellingen opbotsen, met de vervelendste gevolgen van dien. Ten eerste kunnen ongelukken met de stellingen zorgen voor verminderde kwaliteit van de stellingen. Deze verminderde kwaliteit kan leiden tot een minder lange levensduur. Daarnaast kan een verminderde kwaliteit ook zorgen voor extra ongelukken; zo kan het voorkomen dat een stelling instort en daarmee gevaarlijke situaties voor werknemers veroorzaakt. Absoluut niet de bedoeling en daarom is het plaatsen van aanrijbescherming (ook wel: aanrijbeveiliging) een echte must. We nemen je graag mee door de verschillende soorten aanrijbescherming.
Soorten aanrijbescherming
Om magazijnstellingen te voorzien van bescherming, bestaan er verschillende soorten aanrijbescherming. Zo kan men bijvoorbeeld kiezen voor stalen stellingbescherming; dit zijn stalen frames die aan de voorkant van stellingen worden geplaatst. Hierdoor zijn de stellingen beschermd tegen eventuele aanrijdingen door machines. Een andere vorm van aanrijbescherming zijn hoekbeschermers. Deze variant op de aanrijbescherming is ervoor bedoeld op hoeken van stellingen; gezien aanrijdingen vaak in bochten van een werkplaats plaatsvinden. Ten derde vind je ook stijlbeschermers; zoals doet vermoeden worden deze ingezet voor het beschermen van de stijlen. Tot slot kan je ervoor kiezen te investeren in vloerplaatbescherming; dit zijn platen die je kan plaatsen om de vloer te beschermen tegen eventuele krassen en deuken.
ARBO verplicht?
De Nederlandse ARBO wet- en regelgeving verplicht werkgevers een veilige werkomgeving voor werknemers te creëren. Om deze veilige werkomgeving te kunnen garanderen, is het plaatsen van aanrijbescherming van groot belang. De stellingen in jouw magazijn dienen jaarlijks gekeurd te worden door een gecertificeerd keurmeester. Bij een keuring door een keurmeester zal ook focus liggen op de aanwezigheid van aanrijbescherming. Aanrijdplaatsen dient terug te komen op de hoeken, bij onderdoorgangen en aan de gang grenzende staanders van inrijstellingen.
Advies nodig?
Wil je jouw advies inrichten met aanrijbescherming en daarmee zorg dragen aan een veilige werkomgeving voor zowel jou als jouw werknemers? Bij StellingStunt ben je uiteraard van harte welkom voor het bestellen van jouw aanrijbescherming. Weet je tot op heden niet welke soorten jij nodig hebt in jouw magazijn, werkruimte, garage of andere gewenste locatie? De productspecialisten van StellingStunt staan uiteraard voor je klaar en helpen je graag verder. Vergeet niet dat de veiligheid van jouw werknemers ten alle tijden het hoogst in het vaandel dient te staan; dus investeren in aanrijbescherming is van groot belang!