Hoe worden de stellingen gekeurd; een checklist keuring stellingen!

Hoe worden de stellingen gekeurd; een checklist keuring stellingen!

Wil je jouw magazijn (opnieuw) inrichten? Heb je de keuze gemaakt voor magazijnstellingen zodat je jouw werkruimte eindelijk efficiënt kan inrichten? Door jouw magazijn efficiënt in te richten door magazijnstellingen in te zetten, zal jouw magazijn er een stuk overzichtelijker uitzien. Daarnaast draag je bij aan het werkvermogen van jouw orderpickers; je zult merken dat deze sneller te werk kunnen gaan wanneer jouw magazijn goed en strak is ingedeeld. Tot slot draagt het inzetten van magazijnstellingen bij aan een vergrootte opslag; perfect dus, als je meer producten wil opslaan! 

Keuze gemaakt? Perfect! We nemen je graag mee door een aantal handige weetjes met betrekking tot de ARBOwetgeving van magazijnstellingen. Want is het keuren van je magazijnstellingen verplicht? En is er een checklist keuring stellingen? Lees maar snel met ons mee!  

ARBO wet- en regelgeving en een checklist keuring stellingen

De Nederlandse ARBO wet- en regelgeving verplicht werkgevers tot het creëren van een veilige werkomgeving voor hun werknemers. Uiteraard geldt dit ook voor werkplaatsen, garages en magazijnen. Zo is het bijvoorbeeld verplicht gesteld om de magazijnstellingen in een werkplaats periodiek te laten keuren. De keurplicht voor magazijnstellingen claimt dat een magazijnstelling voor intreding van gebruik gekeurd dient te zijn. Na het in gebruik nemen van de stelling dient deze jaarlijks eenmaal gecontroleerd te worden door een gecertificeerd (BMWT-certificering) keurmeester, die met een checklist keuring stellingen op pad gaat. De keurmeester met checklist keuring stellingen mag zowel een intern- als een externe keurder zijn. 

Voor het keuren van de stellingen wordt er uitgegaan van de Europese NEN-EN 15635:2008 norm. Deze norm brengt de operationele aspecten die spelen bij structurele veiligheid van opslagsystemen in kaart. Zo wordt bijvoorbeeld gesteld dat elk opslagsysteem dat beladen wordt gekeurd dient te worden.

Waar bestaat de checklist keuring stellingen uit?

Wanneer een keuring wordt uitgevoerd, bestaat deze uit twee delen. Een van deze delen is de inspectie op visueel gebied, het andere gedeelte houdt een configuratiebeoordeling in. De bevindingen van de keurmeester worden middels een checklist keuring stellingen in kaart gebracht en uiteindelijk samengevat in een keuringsformulier en gedetailleerd rapport. Uit de checklist keuring stellingen maakt de keurmeester een advies voor aankomend jaar.

Checklist keuring stellingen

Om de veiligheid van jouw werknemers te garanderen, of om er zeker van te zijn dat jouw stellingen door de keuring heen komen, kan het natuurlijk geen kwaad om zelf af en toe de handen uit de mouwen te steken en een checklist keuring stellingen uit te voeren. Er zijn een aantal dingen waar je op zou kunnen checken in de checklist keuring stellingen:

  1. Controleer of de stellingen voldoen aan de geldende normen en voorschriften.
  2. Controleer de belastingcapaciteit van de stellingen. De belastingcapaciteit mag niet overschreden worden. Check ook of er geen tekenen van overbelasting zijn, zoals buiging of vervorming van de stellingen.
  3. Controleer of de stellingen correct zijn geïnstalleerd en zijn verankerd aan de vloer en/of muur.
  4. Controleer de staat van de stellingen; op tekenen van beschadiging, zoals deuken, scheuren, roest of verkleuring. 
  5. Controleer of er sprake is van onveilige situaties, zoals uitstekende delen.
  6. Controleer of de stellingen op de juiste manier worden gebruikt en beladen. Let op mogelijke onveilige situaties, zoals overbelasting, onjuiste stapeling, het gebruik van beschadigde pallets of onjuiste plaatsing van de lading op de pallets.
  7. Controleer of de stellingen goed zijn onderhouden; let op tekenen van verwaarlozing.
  8. Controleer de staat van de vloer en andere structurele elementen; let op tekenen van slijtage. 

Met bovenstaande checklist keuring stellingen kom je een heel eind als je de staat van jouw stellingen wil controleren. Toch dien je uiteraard ieder jaar een checklist keuring stellingen uit te laten voeren door een gecertificeerde keurder; pas dan weet je zeker dat je helemaal safe zit!